Aardbeien, champagnesorbet, strawberry gold

Elke aardbeienteler die ik ken, is verliefd op zijn eigen aardbeien. Ik begrijp ze wel. Aardbeien maken mensen vrolijk. Samen met de Westlandse telers Jaco en Sandra Huysman van De Westlandse Aardbei heb ik de aardbeienlikeur Strawberry Gold gemaakt. Niven Kunz.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 40 aardbeien, kroontjes verwijderd
  • 1 limoen, geraspt
  • 1 bos verveine, de blaadjes gehakt
  • 4 el mascarpone
  • 2 el yoghurt
  • 110 gr havermoutvlokken
  • 25 gr amandelen, gehakt
  • 25 gr hazelnoten, gehakt
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • 150 gr suiker
  • 175 ml water
  • 30 ml citroensap
  • 250 ml champagne Strawberry Gold (likeur van The Gold Selection)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 snufje zout

Nodig

  • rasp
  • ijsmachine
  • bakplaat
  • bakpapier
  • staafmixer

Bereiding

Verveine suikersiroop: Los op laag vuur 50 milliliter suiker op in 50 milliliter water. Breng aan de kook. Voeg de verveine toe en laat afkoelen. Zeef de siroop. Aardbeien: Snij 32 aardbeien in vieren. Marineer minimaal 3 uur in de verveine suikersiroop Aardbeiencrème: Pureer met de staafmixer 8 aardbeien. Voeg mascarpone en yoghurt toe en roer glad. Granola: Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de amandelen en hazelnoten met de havermout, basterdsuiker, korianderzaad, gemberpoeder en een snufje zout. Leg uit op bakpapier en rooster 20 minuten in de oven. Champagnesorbet: Breng de champagne, 125 milliliter water, 100 gram suiker en 30 milliliter citroensap aan de kook. Laat afkoelen. Doe in de ijsmachine en draai tot ijs.[voor de presentatie] Plaats de gemarineerde aardbeien in een glas. Schep er een lepel van de aardbeiencrème op. Bestrooi met granola. Schep er de champagne sorbet en wat rasp van de limoen over. Serveer met een glas of een scheut Strawberry Gold. [wijntip] Moscato d’Asti is een voor de hand liggende keuze. Spannender is de Moscato Rosa (van de druivensoort rozenmuskaat) van Cantina Gorgo.

Niven Kunz Het recept AARDBEIEN, GRANOLA, CHAMPAGNESORBET EN STRAWBERRY GOLD  komt uit NIVEN 80/20. Het nieuwe boek van sterrenchef Niven Kunz dat eind Mei uitkomt bij Uitgeverij Carrera. Bestellen kan nu trouwens al op www.niven8020.com