Westlandse Aardbei

Smaakt heerlijk zoet, rijk aan vitamines, wordt ambachtelijk en milieuvriendelijk geteeld en groeit onder glas in ’s-Gravenzande gemeente Westland. Jaco en Sandra Huysman telen sinds 2004 aardbeien onder glas. Onze kas is 23.000 meter groot en is gevestigd aan Maasdijk 73a te ’s-Gravenzande. In augustus worden de aardbeienplanten bevroren geleverd. De planten moeten onder de juiste omstandigheden ontdooien en daarna kunnen de planten gepoot worden. In onze kas staan 230.000 aardbeienplanten. Na ongeveer 3 a 4 weken staan de planten in bloei, bijen en hommels worden ingezet voor de bestuiving van de bloemen. Dit is ook de tijd dat de juiste biologie wordt uitgezet. jaar in beeld foto,s 005

De trossen waar eerst bloemen en later na de bestuiving aardbeien aan groeien, groeien recht omhoog uit de plant. Om de aardbeien goed te kunnen oogsten, moeten de trossen uit het gewas naar voren worden gehaald. De tros rust op het trosband en zo kunnen de aardbeien als ze mooi rood, dus rijp zijn geplukt worden.

Alle aardbeientrossen worden doorgehaald. Zo kunnen we de aardbeien goed oogsten.

Begin oktober kunnen wij aardbeien gaan plukken van de najaar oogst. Dan gaat ook onze vitaminerijke snackmuur open. Vanuit de automaat verkopen we klasse 1, klasse 2 aardbeien, maar ook onze eigengemaakte aardbeienbeleg. Een heerlijke “jam”, maar dan met veel minder suiker. Omdat er veel minder suiker in zit, wordt het Westlandse aardbeienbeleg genoemd. jaar in beeld foto's 073

Als in december (afhankelijk van het weer) alle aardbeien geoogst zijn, gaan de planten in de winterrust. In januari wordt al het blad van de plant geknipt. De kas wordt in februari weer rustig opgewarmd door de zon en gaat zich weer klaarmaken voor de grote voorjaars pluk. De hommels en bijen worden weer ingezet als de aardbeienplanten in bloei staan. De biologie wordt weer uitgezet en de trossen worden weer doorgehaald.

background-slide5

Begin april (afhankelijk van het weer) starten we met het oogsten van onze smaakaardbeien van de grote voorjaarsteelt. In de maanden april, mei en  juni oogsten we 2/3 van onze jaarproductie. Ongeveer half juni zijn alle aardbeien geplukt en worden alle aardbeienplanten geruimd. De planten staan dan ongeveer 10 maanden in de kas.